SPK Sosyal Medya İçin Uyardı

SPK Sosyal Medya İçin Uyardı

Aslında çok kapsamlı ve datyları olan bir hadise, sondan başlamak gerekirse öncelikle tasarruf sahipleri bireylerin şu soruyu kendilerine sormaları lazım. Benim hayatta fiziksel olarak görmediğim, herhangi bir bağlantım olmadığı sanal bir mecrada bir insanın sözüyle birikimlerimi değerlendirmem ne kadar doğru bu soruyu sormaları lazım. Diğer taraftan 2. soruda şu olmalı. Bu kişiler bu paylaşımları yaparak yönlendirme niyetinde olan hesaplar ne amaçla bunu yapıyor olabilir. Acaba sizi çok mu seviyolar yada çok mu para kazanmanızı istiyorlar. Bu suallerin bireylerin sormaları gerekir. Bu soruları sorduktan sonra zaten mevcut hale hazırda olan sıkıntılarda kendiliğinden büyük bir oranda azalacaktır. tasarruf sahipleri açısından bu önemli.

Diğer taraftan baktığınız zaman sosyal medya tarafından bunu iki sebeple yapanlar olduğunu görüyoruz. SPK olarak bizde yakından takip ediyoruz. Birinci sırada PR yani reiting ile takipçi sayısının artması müsabeti ile popilite kazanmak amacıyla bunu yapanlar var. Birde kapalı gizli mesajlaşma yahut gruplar oluşturarak işte sermaye piyasası kurulunun incelemesi gereken hadise burası, bu gruplaşmalarla dışarıdan takibi imkansız olduğu twitter ve facebookda kapalı gruplar oluşturarak birtakım faaliyet belgesi olmadığı halde yatırım danışmanlığı yapan gruplar olduğunu bizde gözlemliyoruz. Tabi bu grupların asıl amacı şu olduğu da açık. Birçok kişiye ulaşarak bunları yönlendirip bunların üzerinden para kazanmak. Para kazanmakda 2 şekilde olabiliyor. 1. bu insanların para kaybından nemalanmak, 2. olurda bu insanlara para kazandırırsam bunlardan komisyon alırız mantaritesi ile oluşturulmuş böyle gizli kapaklı sosyal medyada gruplar ve networkler var.

SPK SUÇ TESPİTİNİ NASIL YAPAR?

Şöyle bir hadise var. Portföy yönetim mekanizması, sermye piyasası kurulu tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar haricinde yatırım danışmanlığı hizmeti hiçbir şekilde verilemez. Dolayısıyla yatırımcı tavsiyesi değildir şeklinde bir takım suçları işleyerek kurtulmak mümkün değildir. Burda esas nokta şu bunu aleni yapanlardan ziyade gizli kapaklı yapanların özellikle mağdur olmuş profillerin ekran görüntüleri almaları son derece önemli. Tabi bundan sonra 2. aşaması var bu işin sonuç itibariyle facebook ve twitter yabancı menşeili firmalar, burdaki haberleşmenin networkun deşifre edilmesi için SPK'nın ilgili sostal medya mecrasından bir takım talepler bulunması gerekiyor.

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap