Merkez Bankası Enflasyon Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası Enflasyon Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya enflasyon raporunu açıkladı. Toplantıdan önemli bir bilgi geldi. Merkez Bankası 2017 enflasyon tahminini %6,5'den %8'e çıkardı.

Bu yılın ilk enflasyonu raporu Merkez Bankası açıklamaları devam ediyor. Yılın ilk enflasyon raporunda daha önce %6,5 olarak açıklanan yıl sonuna ertelenen enflasyon tahmini %8 olarak güncellendi. Burada aşağı yukarı 1,5 puanlık bir artış öngörüsü var. Bu nerden kaynaklanıyor diye açıklamalara baktığımızda, Özellikle kurda son dönemde yaşanan artış ve petroldeki yükselişin enflasyonu bu yıl 1,3 puan arttıracağı öngörülüyor. Talepdeki zayıf gidişat enflasyonu 0,4 puan düşürür beklentisi var. Ama buna karşılık gıda sepetindeki güncellemeyle gıda fiyatlarında öngörülen artışın enflasyonu bu yıl 0,4 puan yukarı çekeceği bekleniyor. Özellikle hedeflenenden yüksek geldiği için geçen yılın enflasyonu çekirdek enflasyonu etkisiyle geçen yıldan kalan etkileriyle 0,2 puan arttıracağı bekleniyor. Hepsini alt alta koyduğumuzda 1,5 puanlık bir artış öngörüsü oluşuyor. En son 27 Ekim'de Merkez Bankası son enflasyon raporunda %6,5 olarak tahminini ortaya koymuştu. Bunu %8 olarak güncellemiş oldu. Bugün şuanda da devam eden açıklamalarında verdiği mesajda gıda fiyatlarının bu yıl %9 olması bekleniyor. Merkez Bankasının daha önceki tahmini %7 idi. Petrol fiyatlarında güncelleme var 54 dolardan 57 dolara çıkarmış durumda.

Geçen haftada faiz kararı vardı. Bunun devamı var mı? Açıklamalarda. Bu durum piyasaları nasıl etkileyecek.

Geçen haftaki faiz artışları sonrası merkez üst bantta ve özellikle geç likit penceresinde faiz artışına gitmişti Merkez Bankası. Ocak para politikası kurulunda parasal sıkılaştırmayı güçlendirdik. Uyguladığımız politikaların piyasaya yansımasını takip ediyoruz. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğiz. Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumlarında gerekli tedbirleri alacağız diyor Merkez Bankası.

Geçen haftadan itibaren piyasadaki fonlama maliyetlerini yukarı çekerek bir sıkılaştırma yapıyor Merkez Bankası zaten. Bu çerçevede bir parça düşüş yaşandığını gördük. Piyasada yansıma nedir dersem, bugüne özellikle dolar tarafında biz 3,80 lerde güne başlamıştık. 3,78-3,79 aralığında TL'nin gezdiğini görüyoruz.Çok büyük bir etkilenme yok.

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap