İkinci El Araç Satışlarında 10 Bin Km Garanti Geliyor

İkinci El Araç Satışlarında 10 Bin Km Garanti Geliyor

İkinci el otomobil satışlarında 10 bin km garanti zorunluluğu geliyor. Karar yola çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi açıkladı. 2. el oto satışında yeni dönem referandum sonrası başlayacak. Değişimlerden biri de Bakanın tabiriyle her önüne gelen galerici olamayacak. Günün sorusu 2. el araç nasıl garantilenecek.

DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan: "2. el araç satış sektörü biraz daha kurumsalın dışında ilerliyor. Buda tüketici tarafında çok ciddi bir güven boşluğu oluşturuyordu bugüne kadar. Bugün yapılan açıklamayla ki bu taslak geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren çalışılan bir taslaktı. Bizlerde konu hakkındaki düşüncelerimizi firma olarak ilettik. Güven boşluğu tamamen doldurulacak ve pazarı canlandıracak diye düşünüyoruz." dedi.

Tüketici gitti bir otomobile talip oldu. O otomobilin hasarı olup olmadığını bir kaza geçirip geçirmediğini nasıl garanti altına alacak.Bir ekspertiz raporu olacak ama bunu kim verecek ve kim denetleyecek. Daha taslak halinde ama 2. el garanti nasıl işleyecek denetim nasıl işleyecek merak edilen sorular arasında.

Erol Gündoğan: "Şuana kadar uygulama en azından biz ve bizim gibi kurumsal noktalarda şu şekilde ilerliyor. Bizim kendi uzman kadromuz ekspertiz hizmetini yapıp tüketicimize tüm şeffaflığı ile sunuyorduk. Ayrıca 6 ay ile 1 yıl iki ayrı opsiyonda olmak üzere garanti hizmetini de veriyorduk. Çünkü sunduğumuz ekspertizinde arkasında durmak gerekiyordu firma olarak. Ama bu tamamen kurumsal üzerinde böyle ilerleyen bir süreçti. Dışardaki pazarda çok farklıydı. Bu taslak sadece bugün yapılan açıklama ile 10 bin km'lik bir sınırdan bahsediliyor. Dolayısıyla denetim nasıl yapılacak, süreç nasıl işleyecek, kimlerin ekspertizleri geçerli olacak, biz Türkiye çapında ekspertiz hizmetini sunuyoruz. Bu konuda yetkinliğimiz var. Ama bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra geçerli bir ekspertiz mi olacak bunlar şuanda soru işareti olarak önümüzde duran konular. Bunları zaman içerisinde görüyor olacağız." dedi.

10 bin km sınır yeterli mi?

Erol Gündoğan: "Yeterlidir. Şöyle ki az önce de belirttiğim gibi bizlerde 6 ay veya 1 yıl olmak üzere iki opsiyonda garanti hizmeti sunuyoduk. Ülkemizde ortalama bir kullanıcının yıllık kullanım alışkanlığı 15-20 bin km seviyelerinde olur. Dolayısıyla 10 bin km yaklaşık olarak 6-8 ay süreye tekabül edecektir. Bir araçta bir sorun varsa yada bir sorun oluşturma potansiyeli varsa 10 bin km o sorunun gün ışığına çıkması için yeterli bir süre olur." dedi.

Bakanın söylediği önemli bir şeyde her önüne gelen her isteyen galerici olamayacak, istediği zamanda bırakıp gidemeyecek diyor. Bu düzenleme sektöre nasıl bir düzen getirebilir yada eleme mi getirir.

Erol Gündoğan: "Her şeyden önce bir hizmet sunuluyor tüketiciye. Tabi bunun bir maliyeti var. Burda maliyeti iki boyutlu düşünmek gerekir. 1. garantiyi aracın üzerine fiyatı enjekte ediyor olmak gerekiyor. Tabi bu bir maliyet ama asıl maliyet ürünle ilgili satış sonrasında oluşabilecek konular. Varsayalım ki garantili bir aracı sattık ve 3 ay sonra bizim ekspertizimizde bulunmayan veya garanti kapsamına giren girmeyen bukonuya bir daha deyinmemiz gerekir. Hangi konular garanti kapsamına girecek yada girmeyecek buda enteresan bir konudur. Piyasa irili ufaklı çok fazla miktarda firma var. Kurumsal firmalar zaten şuanda bunu bütçeliyor. Dolayısıyla onlar için hiç bir sorun olmayacak ama ufak firmalar 1-2 arabalık sermaye ile Bakanımızın tabir ettiği gibi ben galericim diye sektörde yer alan firmalar biraz zorlanabilir bu konuda." dedi.

Garanti kapsamına neler alınabilir neler alınamaz bunlar nasıl listelenebilir.

Erol Gündoğan: "Konu çok teknik bir konu, neticede otomobilden bahsediyoruz. Bugün sıfır araçlarda bile bir çok konu garanti kapsamında olmasına rağmen araç bazı konularda kullanıcı hatası da olabiliyor zaman içersinde. Dolayısıyla ileride müşetir ile bu işin ticaretini yapan kişiler arasında ve kurumlar arasında bir sorun oluşmaması için çerçevenin net bir şekilde çiziliyor olması gerekiyor. Bu bence ciddi bir konu." dedi.

Ekspertiz raporu çıkacak, bunun bir denetimi olacak. Bu noktada 2. el araç satışında bu tüketiciye bir maliyet getiricek mi?

Erol Gündoğan: "Yani bunlar çok cüzzi rakamlar. Bugün bir ekspertiz maliyetine baktığınız zaman 100-150 TL bandında bir maliyeti var. Garanti de okadar çok ciddi bir rakam oluşturmuyor. Benim kişisel görüşüm tecrübelerim şirketimizde de yaşadığımız örneklerden yola çıkarak söyleyebileceğim. Uykusuz gece geçirmektense çok küçük olan bu maliyetler katlanmak çok daha akıllıca olacaktır." dedi.

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap