Halep Tahliye Operasyonu

Halep Tahliye Operasyonu

Halepte ateşkes sonrası sivillerin tahliyesini gerçeşeceğinin umuyorduk. Fakat ateşkes ihlal edildi. Bugün sabah itibariyle yaralıların, hastaların tahliyesi haberi geldi. 

Halepte yaralıların ve hastaların tahliyesi Şii Milislerin saldırısı ile kesintiye uğramıştı. En az 1 kişinin hayatını kaybettiği 4 kişinin de yaralandığı saldırı sonrası tahliye yeniden başladı. En az 20 otobüsle mualiflerin kontrolündeki bölgeye girildi. Rusya 5000 mualif  ve ailelerinin Doğu Halepten tahliyesine başlandığını açıkladı.

Hastaları ilk konvoy Doğu Halep'ten ayrılmak üzere yola çıkmış ancak konvaya Şii Milisler tarafından ateş açılmıştı. 4 kişi yaralanmış ve 1 kişi de hayatını kaybetmişti. Bu saldırı sonrası sivillerin tahliyesi yeniden başladı.  Bir süre sonra ambulanslar yaralıları almak için yeniden mualiflerin kontrolündeki bölgeye yeniden gitti. Halep tahliye oprasyonunun mualif ayağı da var, mualiflerinin ve ailelerinin tahliyesi de başladı. Rusya Savunma Bakanlığına göre 5000 mualif ve ailelerinin yeşil otobüslerle tahliye edilmesinin startı verildi. Tahliye edilen mualifler ve aileleri Halepten çıkıp İdlip'e doğru gidecekler.

Bu tahliyeler için Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık, Halepte geçtiğimiz saatlerde Bugün kuşağında Başak Şengül'ün sorularını yanıtladı, Kınık Halepdeki son durumları aktardı ve İdlip'te 2 noktada hazırlık yaptığıklarını söyledi.

Kerem Kınık: "Biz Halep'in Doğusunda konvoyun bize gelmesini bekliyoruz. Tabi 5-6 km mesafe var. Bize söylenen ifade 150-200 civarında olduğu. Bugünde eğer bu şekilde devam ederse 3-5 bin civarında bir tahliye yapılabileceği bilgisi geldi. Evet burda 2 boyutlu bir çalışma yapıldı. 1 tanesi İdlib'e bağlı havahat tarafındaki Saha hastanesi var orda hazırlıklar yapıldı bekleniyor. Bir kısmı Akmede 4 tane hastane var orda hazırlıklar tamam. Bir kısım yaralıları hemen oralara alabileceğiz. Ağır olan özellikle buralarda ameliyatları yapılamayacak olan siviller var onları Hatay'daki hastanelere sevk edilecek."

Halep'te büyük bir trajedi yaşanıyor hatta yaşanmaya devam ediyor. Hiç değilse sivillerin tahliyesi sağlansın noktasında ateşkes gerçekten büyük krizler eşliğinde sağlandı diyorduk. Malesef tahliyeler sırasında saldırı vardı. Nihayetin tahliyeler başladı.

Hatay'da Cilvegözü sınır kapısında herakelilik çoğalarak devam ediyor. 30 tırlık konvoy Birleşmiş Milletler ve Jandarma denetiminde geçti. Tırlar Cilvegözü sınır kapısında Halep'e doğru geçiş yaptı. Yardım malzelemeleri taşındığı özellikle çadır ve gıda malzemeleri bilgiler arasında. İçerde büyük bir hazırlık var. 

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap