Bütün Araçlara Kış Lastiği Zorunlu Oldu

Bütün Araçlara Kış Lastiği Zorunlu Oldu

Ülkemizde 5 yıldır uygulanan sadece ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu bu yıl genişletildi. Artık özel araç sahipleri de kış lastiği takmak zorundalar. Bu kışdan itibaren özel araç sahipleri 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kış lastikleri takmak zorundalar. Bu uygulamanın başladığı dönemde kış lastiği takmayan sürücülere 625 TL para cezası uygulanacak.

Kış lastiği uygulaması ilk 2012 yılında başlamıştı. Bu uygulamada sadece ticari araçlar kapsamaya girmişti. Özel araçlar bu uygulamanın dışında bırakılmıştı. Ticari araçları kapsayan bu uygulama ilk defa bu yıl özel otomobiller için de dahil edildi. Bu yıl bütün motorlu taşıtlar kış lastiği takmak zorunda.

Ulaştırma Denzicilik ve Haberleşme Bakanlığı 1 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınladığı tebliğde; "Ülkemiz karayollarında seyreden yabancı plakalı araçlar da dahil olmak üzere ticari ve özel tüm araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir" dendi. Buna göre Aralık ayından itibaren kış uygulaması başlayıp 4 ay boyunca yani Nisan ayı itibariyle sona eren bu uygulmada bütün araçlar kış lastiği takmak zorundalar. Uygulama boyunca kış lastiği takmayan araçlara 625 TL para cezası kesilecek.

ŞEHİRLER ARASI YOLLARDA ZORUNLU, İL SINIRLARINDA VALİLİĞE BAĞLI

1 Aralık itibariyle 4 aylık kış döneminde şehirler arası seyehat eden tüm araçların kışlık lastik takma zorunluluğu var. Şehir içinde uygulama yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınıp Valilikler tarafından duyrulacak ve belirlenecek. Valilikler tarih aralığını öncesinden veya sonrasından 1 er ay arttırabilir.

ARAÇTA ZİNCİRDE OLSA KIŞ LASTİĞİ TAKMAK ZORUNLU

Sürücüler tarafından araçta güvenlik amaçlı bulundurulan patinaj zincirleri kış lastiği tebliğinde yer aldı. En çok merak edilen sorular arasında olan patinaj zincirim var kış lastiği takmam gerekli mi?  sorusunu düzenleyen tebliğ, "Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz" şeklinde yanıt buldu. Sadece buzlu zeminlerde kullanılan çivili lastikler kış lastiği yerine kullanılabilecek. Ayrıca kış lastiği takan araçlar kış koşullarında zincir bulundurmak zorundalar.

BELEDİYELER DE DENETİMDE YETKİLİ

Kış latiği uygulamasında belediyelere ek yetkilendirme getirildi. Şehirler arası yollarda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki denetim birimlerinin yanı sıra Belediye birimleri de bu yıl itibariyle kış lastiği denetimi yapacaklar.

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap