Antibiyotik İçin Beta Testi Şart

Antibiyotik İçin Beta Testi Şart

Türkiye gereksiz antibiyotik kullanımında OECD lideri. Sağlık Bakanlığı bu tabloyu değiştirmek için yeni bir adım attı. Antibiyotik yazmak için test şartı getirildi. Hekimler artık hastalarına hızlı beta testi yapacak, 5 dakikada hızlı sonuç veren testde beta çıkmazsa nezle yada gribe antibiyotik yazılmayacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ:"Her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Halbuki normalde bunun yaklaşık olarak 6 reçetede 1 olması bekleniyor. Kullanılması gereken aşağı yukarı 2 misli antibiyotik kullanılıyor." dedi.

Sağlık Bakanlığı gereksiz antibiyotik kullanımını engellemek için harekete geçti. Doktorlar artık gribal durumlarda antibiyotik yazmadan önce beta testi yapmak zorunda. 5 dakikada sonuç veren testte beta mikrobu tespit edilmezse hastaya antibiyotik verilmeyecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ:"Beta mikrobunu hastayı muayene ettikleri sırada 5 dakika içerisinde tespit edebilecekleri bir hızlı beta tespit cihazı temin ettik. Eğer beta çıkarsa antibiyotik kullanmak lazım. Eğer beta çıkmazsa bu nezle yada griptir ozaman antibiyotik kullanamaya gerek yok." dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ beta mikrobu yoksa nezle yada gribe antibiyotik yazılmaz dedi. Test sonuçlarının takip edileceğini de söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ:" Solunum enfeksiyonlarıyla ilgili antibiyotik yazılacaksa hekim bu testi yapacak, bu testin sonucuna göre antibiyotik verecek. Neden antibiyotik yazdığı yada neden antibiyotik yazmadığı ilgili hususu kayıtlarımızda göreceğiz." dedi.

Teste rağmen gereksiz antibiyotik yazdığı tespit edilen doktor eğitime alınacak.

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap