Enerji Faturası Yüzde 70 Nasıl Düşer?

Enerji Faturası Yüzde 70 Nasıl Düşer?

Ahmet Ataç: "Avrupa Birliğinin desteği olan 5 milyon euro hibeyi hazırladığımız proje ile 2. sırada aldık. Avrupa Birliğine proje gönderdik. Projeniz olmazsa, Avrupa Birliğinden 1 euro bile alamazsınız. Özellikle de Türkiye'den. Projenin tabi kapsamlı ve içeriğinin de akıllı kentsel dönüşüm, tasarrufların uygulanmasına dönük bir çalışma olması gerekir. Burda alınan proje 60 aylık kapsamlı bir projedir. Bu projenin 4 bileşeni var. ilk bileşen gösterdiğiniz bir alan var. Bu alanın yapılarını enerji kaybını önelemk adına dış kabukları, camları, çatısı gibi bütün kısımları değiştiriyorsunuz. Burda enerji kaybını minimum seviyeye getiriyorsunuz. Akıllı kentsel dönüşüm dediğimiz olay budur. Bununla birlikte solar enerji kullanılıyor. Kullandığınız solar enerji ile normalde kullandığınız elektrik ve doğal gazı minimum seviyeye indiriyorsunuz. Burda işte tasarruflar başlıyor. Diğer bir bileşeni ulaşımdır. Tepebaşı belediyesi olarak biz 4 tane elektrikli otobüs, 22 tane hibrit araç aldık. Bunlarla tasarruf başladı. 1 yıl içerisinde 1 milyon 325 bin TL genelde bir tasarruf sağladık. 4 tane elektrikli otobüs, 22 tane hibrit araç kullandığınızda bunların kira ve yakıt tasarrufu %85'lere çıkıyor. Çünkü kullandığınız fosil akaryakıtlı araçlarda %45 daha tasarrufunuz oluyor. Bu araçlar toplamda 930 bin TL yıllık tasarruf sağladık. Elektrikli otobüslerde yerli üretimi tercih ettik. Şimdi Türkiye'de İzmir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Konya Belediyeleri de bu konuya giriyorlar. Biz bunu bir proje kapsamında yaptığımız için bu araçları alırken maliyet olmadı hibe olarak geldiği için tasarruf değerlerinin yüksek olarak görünmektedir. Aydınlatma konusunda da yaptığımzı tasarruf, geleneksel aydınlatmayı let aydınlatmaya dönüştürüyorsunuz. Aydınlatmada da %60'lık bir tasarruf söz konusu oluyor. Isıtma sisteminde %70'lik bir tasarruf sağlıyorsunuz. Güneş enerjisi ile %65'lik bir tasarruf ediyorsunuz.

Bizim etrafımızda 2000 tane TOKİ konutları var. Yaşam köyünün etrafında bu konutlar. Şuan arkadaşlarımız orda enerji ve elektrik yakıtlarının kayıplarını tespit ediyorlar. Daha sonra o bölgede bir similasyon yapılacak. Similasyonla beraber orda bir bütçe ortaya çıkacak. Orda yaşayanlara biz diyeceğiz ki şunları şunları yaparsanız artık enerjiden, ısınmadan tasarruf etmeye başlayacaksınız. Tek tek hane hane proje çıkaracağız. Zaten bu olay yaygınlaşacak yani kente yaygınlaşmasıdır. Önce gösterdiğinz küçük alanın bu tip tasarruflamasını yapıyorsunuz. Onu akıllı kent haline getiriyorsunuz daha sonra bunu yavaş yavaş bölgenizdeki diğer konutlara da yaymanız gerekiyor. Bu işin esas ana fikri budur.

5 Milyon Euro'yu bu bölge için 60 ay içerisinde akıllı kente dönüştürmek için kullanılacak bir hibedir. 57 tane dublex villa var burası aynı zamanda Alzheimer Merkezi olarak kullanılıyor. Bu bölgede zihinsel engelliler var, sağlıklı yaşlılar, kreş olarak kullanaılan binalar var. Bunların toplamına yaşam köyü diyoruz. Bu binaların iyileştirilmesi, enerji tasarrufları yapılması, buraya ulaşım sağlanması elektrikli otobüslerle, 8 km lik bisiklet yolu yapıldı. Bunların hepsi bu projedeki hibe programına dahildir.

Bizim tarımda üretim maliyetlerinin düşürülmesi konusunda çok deneyimlerimiz var. 2013 yılında Avrupa parlementosunda 1000 Belediye Başkanı 2023'de hayvan ayak izinin %20 azaltılması için bir sözleşme imzaladık. Süreç buradan başlıyor. Sözünüzde durabilmeniz için enerji planları hazırlıyorsunuz. Bunu kente yayıyorsunuz. Bunları yapmadığınızda yıllık raporlar gönderiyorsunuz. Yapmadığınız takdirde bu sözleşme geçerli sayılmıyor. Bir mezrada bize mahalle olan bir köyümüzde yaz sezonunda ordaki hayvanların sulanması için bir çeşme tabi ona bağlı bir yalak koyuldu. Arkadaşlarımız orda yeraltı suyu buldular, 4 tane güneş paneli koyuldu. 4 tane güneş paneli 1KW gücündedir. Santrifüj pompalar koyuldu. Bu sistemle yeraltı suyu çıkmaya başladı. Çeşmeden su yalağa dolamaya başladı. Bütün çobanlar hayvanlarını getirdi ve orda sulama başladı. Bu tarımda güneş enerjisi kullanımıdır. Bunun örneği Türkiye'de gerçekten az. Kırsala bunların yapılması lazım. Bütün kırsallar şehirlerde belediyelere bağlandı. tarımı hayvancılığı korumak adına bir takım şeyler yapılması gerekmektedir. Onlarda insanlara bu hizmeti verirseniz orda tarım ve hayvancılık devam eder. Biz kent kadar kırsalı da çok önemsiyoruz. O bölgedeki insanlara da faydamız dokunsun istiyoruz." dedi.

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap